Sarjakuva-Finlandia

Näin se on kai nähtävä. Villimpi Pohjola valittiin Sarjakuva-Finlandian finalistien joukkoon. Tamperelaiset ovat muutenkin hienosti edustettuna tänä vuonna: ehdolla mm. Tommi MusturiTiitu Takalo ja Pauli Kallio, joista jälkimmäinen kahdella teoksellaan (kolmella, jos huomioidaan Paulin läsnäolo Ilkka U. Pesämaan Mein Hmpf -teoksen kustantajana). Hurrrraa! Rehellisyyden nimissä en odottanut pääseväni/joutuvani kymmenen finalistin porukkaan, sillä viime vuonna ilmestyi vino pino kovatasoista kotimaista sarjakuvaa (olihan se juhlavuosikin ;) ). Kymmenikössä on muutama itselleni täysin uusi tuttavuus, joten pitänee haalia opukset jostain tutustuttaviksi. Tällä hetkellä oma veikkaukseni menee Ville Tietäväisen Näkymättömät kädet -eepokselle.

Ohessa vielä Tampere Kuplii ry:n pressitiedote:

Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa. Vuoden 2012 palkinnon saajan valitsee näyttelijä Armi Toivanen.

Ehdokkaaksi asetettiin yhteensä 68 sarjakuva-albumia. Nelihenkinen valintalautakunta totesi niiden tason jälleen kerran korkeaksi ja valinnan vaikeaksi. Lautakunta valitsi ilmoitettujen sarjakuva-albumien joukosta kymmenen ehdokasta palkinnonsaajaksi. Valintalautakunnan jäsenet olivat Maria Ihonen, Millamari Karppinen, Johanna Sinisalo ja Juhani Tolvanen.

Sarjakuva-Finlandia 2012 kärkikymmenikkö

Ahonen, JP: Villimpi Pohjola – Kypsyyskoe (Arktinen Banaani) Ahosen taitavasti piirtämässä ja värittämässä sarjakuvassa nuorten aikuisten (tai sellaiseksi opettelevien) toilailujen maailmaan on helppo imeytyä. Tekijä herkuttelee tilanteilla, joissa välillä mennään surrealismin puolelle. Henkilöiden sanailun postmoderni vitsikkyys lienee ainutlaatuista suomalaisessa sarjakuvassa.

Jeskanen, M. A.: Perkele – Myytillisiä tarinoita (WSOY) Albumi on siekailemattoman hienoa kansanperinteen elvytystä. Jeskanen osaa kuvakerronnan jalon taidon, jonka lisäksi hän käyttää yllättäviä elokuvamaisia kulmia ja leikkauksia. Verevän ja aistivoimaisen kerronnan lisäksi teoksessa on loppuun asti hiotut ulkoasu ja taitto.

Kallio, Pauli  Nuutinen, Christer: Kramppeja ja nyrjähdyksiä Parempaa elämää (Arktinen Banaani) Christer Nuutisen kuvitus siivittää tutut hahmot huikeisiin kuvallisiin ulottuvuuksiin. Elämänkokemukselliset kiteytykset ja ymmärtävä ystävyys ovat Kramppien ja nyrjähdysten pippuri ja suola.

Kallio, Pauli – Takalo, Tiitu: Ottopoikia ja työläistyttöjä (Tampereen museot) Museon tilaustyönä syntynyt Tampereen kaupungin historia perheiden kautta pitää otteessaan Tiitu Takalon ajattoman piirrosviivan yhdistäessä tamperelaisten elämää yli tuhannen vuoden ajalta. Pauli Kallion napakat käsikirjoitukset sisältävät sopivasti huumoria pääpainon ollessa elämän silmänräpäyksissä.

Lusa, Satu: Kaunotar ja hirviöt (Omakustanne) Kaunotar ja Hirviöt on kertomus nuoresta naisesta, joka huvittavan avoimin mielin etsii kumppania rinnalleen. Albumi pursuaa monenmoista huumoria ja sen kuvitus ja väritys painuvat mieleen positiivisina näkyminä.

Musturi, Tommi: Neljäs Toivon kirja (Like) Pieni helmi, joka on täsmälleen itsensä kokoinen teos. Erittäin kauniin piirrostyön, tunnelmilla leikittelevän värityksen ja kerronnan tajunnanvirtamaisuuden lomasta seuloutuu kiinnostava ja liikuttava tarina, josta löytyy useita tasoja.

Mäki, J. A.: Hermolomamatka (Like) Hermolomamatka on hämmentävä tovi kaupunkilaismiehen elämästä. Tarina apinabussikuskeineen antaa pohdittavaa ja ihmeteltävää piirrostyylin syventäessä taitavasti usvaista tunnelmaa.

Pesämaa, Ilkka U.: Mein Hmpf (Suuri Kurpitsa) Terävän piirrosviivan ja absurdin tekstin yhdistelmä tekee lukijaan maagisen vaikutuksen. Pesämaa on luonut omaperäisen, kansainväliset mittaluokat täyttävän tyylin, jolla ei ole jäljittelijöitä.

Sailamaa, Anna: Paimen (Huuda Huuda) Nuoren miehen kokemus maaseudun arjesta kuvataan harkituin lähikuvin ja toistuvin visuaalisin elementein. Vahvaan viivaan perustuva piirrostyyli pysäyttää lukijan yltäen samalla myyttisiin mittasuhteisiin. Teos on kaunis arvoitus.

Tietäväinen, Ville: Näkymättömät kädet (WSOY) Ihmisen osa nykymaailmassa on Ville Tietäväisen suurteoksen ydin. Marokon kautta parempaa elämää perheelleen ja itselleen Espanjan orjaplantaaseja muistuttavilta työmarkkinoilta etsivien ihmisten elämä nousee palaksi lukijan kurkkuun. Appelsiini ei maistu enää samalta.