Villimpi Pohjola: Kypsyyskoe

Uusi Villimpi Pohjola -albumi on vihdoin paketissa ja tuutattu eteenpäin. Olo on jokseenkin helpottunut, sillä olen pyöritellyt materiaalia lähes kyllästymiseen asti. :D Varsinaista opusta on pureskeltu kasaan tipotellen yli puoli vuotta(!?) ja työmäärä tuntuu olleen hurjin tähän astisista kirjoista, vaikka englanninkieliset käännökset jätettiinkin väliin. Kokoelma sisältää strippejä vuosilta 2009–2011 sekä tietenkin kosolti kirjaa varten työstettyä aiemmin julkaisematonta materiaalia.

Kolmas kokoelma, alaotsikoltaan Kypsyyskoe, ilmestyy Arktisen Banaanin kautta huhtikuun alussa. Uusi kustantaja tuo mukanaan luonnollisesti uusia kuvioita, ja koitin parsia kirjan siten että se toimisi yhtälailla sekä itsenäisenä teoksena että jatkona aiemmille kokoelmille. Paikoin oli harrastettava melko ankaraakin Kill your darlings -mentaliteettia, mutta koen sen olleen tarpeen. Uusin albumi on ehein kokonaisuus tähän mennessä, ja tuntuu että vasta nyt tiedän mikä Villimpi Pohjola oikeastaan on ja miten se tulee toteuttaa. Kypsyyskoe on ollut eittämättä raskas mutta palkitseva prosessi, ja odotankin jo että pääsen hyödyntämään kirjan aikana oppimiani asioita seuraavan VP-albumin kanssa... :)

Prosessin aikana ymmärsin, että VP ei ole vain sarjakuvahahmojen kasvukertomus, vaan myös omakohtainen kasvun paikka tarinankertojana. Opin kaiken aikaa lisää, ja vaikka kehitystä tapahtuu jollain alueella, löytyy nurkan takaa aina uusi haaste jota työstää. Hankalinta onkin säilyttää VP-stripeissä niiden sanomalehtistrippimäinen luonne ja silti sitoa ne jatkumoksi. Koen, että uusimman kirjan kohdalla kerronta ja rytmitys alkoi vihdoin taipua oikeaan suuntaan, vaikka täten vaatikin melko monen sinänsä ok stripin jättämistä kelkasta. Toivottavasti lukijat kokevat kuitenkin samoin. Odotankin julkkareita jo hieman pelonsekaisin tuntein... :P

Mutta tässä kaiketi oleellisimmat tämän hetken kuulumiset... Nyt vetäydyn ansaitulle paussille. Adios!

...ei mutta, tämän viikon Villimpi Pohjola on vielä tekemättä...

SuomeksiJP Ahonen