Arvostelut Aamulehdessä ja Lapparissa
Villimpi Pohjola -albyym on nyt arvosteltu ja puitu myös Aamulehdessä ja Lapin Kansassa. Ohessa raapustukset:
Opiskelija elää ohrapirtelöillä
Pauli Kallion useiden eri piirtäjien kanssa tekemä Kramppeja ja nyrjähdyksiä on eräänlainen kantateos, johon kaikki nuoria aikuisia kuvaavat sarjakuvat väkisinkin vertautuvat. Myös JP Ahosen Villimpi Pohjola on Kalliolle muutaman kierroksen velkaa, niin tutulta hahmojen hyväntahtoinen sanailu tuntuu.
Aviisissa ja Aamulehdessä julkaistun sarjakuvan miljöönä on yliopisto – tai pikemminkin ikuisten opiskelijoiden piskuiset opiskelijakämpät ja muuttumattomuudessaan turvallinen kantakapakka.
Hahmot ovat tyypillisiä "kakskyt ja risat" -sukupolven edustajia, rikkiviisaita hauskanpitäjiä, jotka tietävät populaarikulttuurista enemmän kuin naapureistaan. Eikä mikään ajankohta ole liian myöhäinen vielä yhdelle.
Sarjakuvan tilannekomiikka osuu usein maaliinsa. Ikävä kyllä hahmot eivät jää mieleen persoonallisuudellaan.
Elävää sanailua tukee Ahosen letkeä piirrosjälki. Sanomalehtisarjakuva on hyvin konservatiivinen laji, mutta Ahonen uskaltaa leikkiä ruutujaolla ja kuvakerronnalla.
Piirrokset ovat mutkaton yhdistelmä länsimaisia ja japanilaisia vaikutteita. Toivottavasti Ahonen tekee lähivuosina pitkän sarjakuva-albumin, koska se voisi vapauttaa häntä kertojana entisestään.
- Ville Hänninen
Kaunis ja viihdyttävä Villimpi Pohjola
Sarjakuva-albumi Villimpi Pohjola on Lapin yliopistossa opiskelleen JP Ahosen esikoisalbumi. Noin 80-sivuinen teos sisältää sivun mittaisia humoristisia kertomuksia nuorten aikuisten elämästä.
Ahonen toteuttaa esikoiskirjailijoille usein annettua ohjetta: kirjoita siitä, mikä on tuttua. Villimmässä Pohjolassa kuvataan lyhyissä kertomuksissa nuorten opiskelijoiden arkea jossain pohjoisen kaupungissa. Ruutujen välistä voi lukea myös dokumentaatiota täyden aikuisuuden kynnyksellä elelevän sukupolven elämästä. Luvassa on iloista iltaelämää, opiskelun ja gradun teon tuskaa, rakkautta ja irtosuhteita.
Villimmän Pohjolan kertomukset ovat humoristisia, mutta mikään repivän hauska sarjakuva Villimpi Pohjola ei ole. Sunnuntaisarjakuvan kokoisiin strippeihin jäi paikoin kaipaamaan vielä sitä viimeistä koukkua.
Toisaalta kertomukset ovat hieman samalla tavalla huumorin ja draaman välimaastossa liikkuvia kuin esimerkiksi Kramppeja ja nyrjähdyksiä -sarjakuvassa. Vastaavanlainen miellyttävä rentous näkyy Ahosella niin tarinoissa kuin piirroksissakin.
Villimpi Pohjola on ulkoasultaan kauniiksi hiottu. Kannesta kanteen nelivärinen sarjakuva on painokustannustensa vuoksi Suomessa aina jonkin sortin harvinaisuus.
Villimmästä Pohjolastakin on otettu varsin maltillinen viidensadan kappaleen painos. Jo yksistään nelivärisyys tekee Villimpi Pohjola -albumista odotuksia herättävän julkaisun. Komea ulkoasu ei myöskään petä. Ahosen sopusointuinen ja tunnelmallinen värien käyttö on ehkäpä parasta suomalaisessa sarjakuvassa vähään aikaan.
Mukavan lisän sarjakuvalle antavat englanninkieliset käännökset jokaisen kertomuksen yhteydessä. Tämä lisää albumin mahdollisuuksia, ja Ahosen sarjakuvissa onkin nähtävissä potentiaalia myös kansainvälisille markkinoille.
Tästä nähdään piankin esimakua. Ahonen on ensimmäinen suomalainen sarjakuvapiirtäjä, jonka sarjakuvaa nähdään kansainvälistä suosiota keränneessä Flight-antologiasarjassa ensi kesänä.
- Lauri Hirvonen